badplaster.nu

Att börja simma

5 anledningar att börja simma

Idag är simning en väldigt populär träningsform och vi förstår verkligen varför, då simning är en av de mest snälla och skonsamma träningsformerna för kroppen. Att simma som träning innebär inte bara träning av kondition och styrka, utan du tränar upp en livförsäkring.

1. Skonsam träningsform

Att ha simning som träningsform innebär att du inte sliter på leder, ben eller muskler på samma sätt som t.ex. löpning. Att besöka ett utomhusbad eller inomhus och simma några längder i rent motionssyfte kan nästan alla göra, även de som lider av knä- och ledproblem.

2. Kondition och styrka i ett

Simning är riktigt bra träning för att träna upp både kondition och styrka. Du kan simma snabbare ena längden och lugnare andra – intervallträning helt enkelt. Simning ger även god träning av styrkan då vattnet ger motstånd.

3. Lugnande egenskaper

I flera olika studier har det visat sig att simning och vistelse i vatten har lugnande effekter på oss människor. Speciellt utomhusbad där du även får friskluft och kanske får lyssna på fågelkvitter. Tänk dock på att besöka utomhusbadet barnfria timmar om du söker lugn.

4. Möjlighet till naturvistelse

Utomhusbad är fantastisk träningsform ute i naturen, precis som bad i en sjö eller hav. Tänk på att studier visar på att vi människor mår mycket bättre och stressar ner om vi vistas ute i naturen på regelbunden basis.

5. Livförsäkring

Att kunna simma är en väldigt bra livförsäkring och i Sverige kan de flesta simma. Men det finns såklart både vuxna och barn som inte har god simkunnighet. Här kan du läsa mer om Svenska livräddningssällskapets arbete kring ökad simkunnighet.

Vill du lära sig att simma?

Idag finns det flera kommuner som erbjuder simskola och simträning för de som inte är simkunniga. Kontakta din kommun eller närmsta simhall för mer information kring simkunnighet och simskolor.